VCP
Vertrouwenscontactpersoon
Iedereen die sport moet dit kunnen doen in een veilige omgeving. Om dit te bereiken doet Basketbalvereniging Mapleleaves actief aan preventie. Zo gelden er bijvoorbeeld gedragsregels voor begeleiders en is er een reglement sportiviteit en respect voor de leden.
Maar ongewenste omgangsvormen komen helaas overal voor, dus ook in de sport. De meest bekende vorm is seksuele intimidatie. Hierbij kan het gaan om een schuine mop, een opmerking over iemands lichaam, een arm om de schouder of een klopje op de bil. Als degene die het ondergaat dit niet leuk vindt (ongewenst), moet het ophouden.
Andere vormen van seksuele intimidatie zijn altijd ongewenst. Bijvoorbeeld mensen begluren in de kleedkamer of douche, aanranding en verkrachting. Dit moet niet alleen ophouden, maar er moet ook tegen de pleger worden opgetreden. Maar ook pesten, discriminatie, agressie en geweld zijn ongewenste omgangsvormen.
Wanneer je te maken krijgt met ongewenste omgangsvormen roept dit veel emoties, vragen en dilemma’s op, ook als je niet zelf het slachtoffer bent, maar het ziet gebeuren. Het is dan belangrijk te weten dat je in zo’n situatie bij een vertrouwenspersoon terecht kunt voor hulp, ondersteuning en advies. Of voor gewoon een luisterend oor. Uiteraard wordt alles strikt vertrouwelijk behandeld en er gebeurt niets wat je niet weet. De vertrouwenscontactpersoon is er voor alle medewerkers, (jeugd)leden en ouders.
Grensoverschrijdend gedrag betreft elke vorm van handelen en/of nalaten dat als doel en/of gevolg heeft dat de waardigheid en/of veiligheid van een of meerdere personen wordt aangetast.
De vertrouwenscontactpersoon van Basketbal vereniging Mapleleaves worden op dit moment geregeld vanuit de basketbal bond. Je vindt ze op deze pagina.
Maar wat kunnen zij voor jou doen….
Als vertrouwenscontactpersoon (VCP) zijn zij verantwoordelijk voor de eerste opvang bij signalen van grensoverschrijdend gedrag op de vereniging. Je kan een van hen bellen of mailen als je binnen de club problemen ervaart als het gaat om sociale veiligheid. Hierbij kun je denken aan thema’s als:
– pesten en agressie
– discriminatie en uitsluiting
– (seksuele) intimidatie
– het ongewenst maken van foto-, film- of geluidsopnames in en rond de club, dii zonder goedkeuring vooraf van alle betrokkenen
Zij luisteren in dat geval graag naar jouw verhaal, delen de nodige informatie met je én kunnen je indien gewenst verwijzen naar de juiste of bevoegde instantie. Alles gaat in overleg met jou. Belangrijk om te weten is dat zij niet degenen zijn die de situatie voor jou kunnen oplossen.
Wel zullen zij het bestuur (al dan niet anoniem) informeren over de situatie of gebeurtenissen binnen de club, zij zijn immers verantwoordelijk voor het creëren van een veilige sportomgeving. Door hen te informeren, kunnen zij de nodige stappen ondernemen om de veiligheid binnen de vereniging te herstellen. In het protocol sociaal veilige sportomgeving in het kader van ongewenste omgangsvormen van Basketbal vereniging Mapleleaves, staat precies uitgewerkt wat hierover de afspraken zijn.
Via deze link kan je lezen wat de VCP doet en waar hij/zij precies verantwoordelijk voor is:
Wanneer je een vraag, probleem of klacht hebt over de manier waarop je bejegend wordt binnen de vereniging, neem dan gerust contact met hun op. Dit is geheel vertrouwelijk.
Zij zijn als volgt bereikbaar:
e-mail
meldpunt@basketball.nl
telefonisch
06-41321278 (Ivy Critchlow)
06-54347261 (Chris van Dam)